به نام خدا
فرا رسیدن ماه رمضان رو بهت تبریک میگم و با آرزوی قبولی طاعات وعبادات نسبت به درگاه حق تعالی ازت میخوام که پست رو با دقت بخونی چون واقعا رو این مطلب ساعتها کار شده! اگه این مطلب رو خوندی و نپسندیدی هرچی خواستی نثارم کن(در نظرات) مطمئن باش پاکشون نمیکنم تائیدشون میکنم تا همه ببینن چقدر بیادبی!اگه خوندی خوشت آمد ما رو تو این روزای ماه پربرکت رمضان دعا کن یا حداقل یه نظر بذار تا بفهم خشت آومده یا نه....که اگه خوبه بازم ایجوری مطلب بذارم!
بادگیر
ایرانیان که در خواستگاه و خانمان نخستین خود چشمه سارهای پاک و رود های پرآب وهوای خوش و کشتزارهای زیبا داشتند،چون به ایرانشهر رسیدند رخت افکندند وکوشیدند تا هرچه را در خواستگاه خود داشتند،در میهن تازه خود ایجاد کنند.باد های خوش مزداداده را رها نکردند وهمچنان که به یاری کهریز آبهای پاک را به دست کشاندند هوای خوش رانیز با بادگیر به خانه آوردند.
اندام بادگیر
1.اتاق زیر بادگیر:که گاه یک شاه نشین(اتاق پذیرایی از مهمان)دارای دو اتاق کوچک در دوسوی خود است که روی هر دو، بادگیر دارد.
2.تنوره بادگیر:بدنه گذرگاه باد است واز بام هم بالاتر میرود
3.کلاله(تاج):بخش بالایی تیغههای بادگیر برای کشاندن باد به درون.
کارایی بادگیر
سدهها از بادگیر برای پدیدآوردن جریان هوا در درون ساختمان بهره گیری شدهاست. امروزه به دلیل آلودگی هوا بیرون،دیگر چندان از بادگیر بهرهگیری نمیشود.البته شاید بتوان با یک دستکاری فنی و کارگذاشتن صافی هایی در گذرگاه بادگیر بازهم از آن بهره گیری کرد.
بادگیر نهتنها در سرزمین های گرم،بلکه درجاهای نمناک(مرطوب)هم کاربرد دارد ولی شکل بادگیر درآن نواحی به گونهای دیگراست.
بادگیرها همباد را به درون میکشند وهم میتوانند آن را به بالابمکند.گاه در برخی جاها اهمیت نیروی مکش از نیروی وزش هم بیشتر میشود.درجاهایی که هوا توفانی باشد و بادها همراه با گردوخاک باشند،گذرگاه رو به باد بسته میشود واز گذرگاه پشت به باد بهره میبرند که هوا را مانند هواکشهای آشپزخانه میمکد.
بادگیر در آبانبار ها علاوهبر خنک کردن آب درون آنها، اکسیژن لازم برای تازه ماندن آب را هم فراهم میکردهاست.
خلاصهای ازبخش24 کتاب معماری ایرانی
دانلود مقاله جامع بادگیر شماره1
دانلود
مقاله ای جامع درباره بادگی شماره2